Hærås elektro AS
Finslandsvegen 220
4646 Finsland
Man-Fre: 08.00 - 16:00
913 56 110

 

Lyset i hjemmet er en lite påaktet faktor for å skape trivsel og stemning. Lyset er helt avgjørende for hvordan du oppfatter omgivelsene i rommet, eller ute i hagen.

Når du planlegger/forandrer lyset hjemme, er det viktig å ha en grunnleggende tanke om hvordan du ønsker at lyset skal være.

Humøret vårt, trivselen og prestasjonsevnen er avhengig av lyset, og det er lyset som gir omgivelsene våre form, farge, atmosfære og karakter. Derfor er lyset mye mer enn bare en praktisk ting for at vi skal kunne orientere oss og utnytte de mørke timene av døgnet.

Det beste verktøyet du har er imidlertid dine egne følelser. Det lyset du trives i vil sannsynligvis også andre med samme kulturbakgrunn like seg godt i. Lyskulturen er forskjellig i Nord-Europa og for eksempel Sør-Europa. På våre breddegrader liker vi varmt lys som skaper hygge, mens mennesker lenger sør foretrekker lys som minner mer om lyset utendørs.

Lyset hjemme skal skape stemning og være funksjonelt. Øynene tar ikke skade av dårlig lys, men du må anstrenge deg mer, og dét kan gi tretthet og hodepine. Husk at en 60-åring normalt trenger tre ganger så mye lys som en 20-åring.

Skap både lys og mørke

En forutsetning for å skape lys som du blir i godt humør av, er å lage forskjeller i lysets luminans. Du trenger steder som er belyst og steder som ikke er belyst. Dette gjør vi i aller høyeste grad hjemme med mange små lamper, som lyser opp avgrensede områder. Overgangen mellom lys og skygge skal ikke være for stor, men en viss kontrast gir atmosfære og vitalitet og skaper flere fokuseringspunkter.

Grunnen til at vi er så fascinert av stearinlys og lysekroner er fordi lyset stråler ut i alle retninger fra et lite punkt. Det er spennende og morsomt å se på. Klare glødepærer gir mye av samme stemningen. Pærene gir et penere og mer karakterfullt lys enn matte pærer. De reflekterer og skinner på et helt annen måte. Matte pærer, myklyspærer og kompaktlysrør sender ut et mer diffust lys.

Vi koser oss innenfor fire vegger og liker ord som “oppussing” “om-innredning” og “om-møblering.

Hvorfor ikke forsøke med litt “omlysering” også, når du ommøblerer??

Du finner masse stoff om boligbelysning her